Bisgierig

Bron: deondernemer.nl

In de Dikke Van Dale staat het nog niet, maar op internet is het inmiddels een gewoon woord: bisgierig. Het betekent ‘nieuwsgierig naar biseksuele ervaringen’ en wordt gewoonlijk van hetero’s gezegd. Onlangs berichtte de krant dat bisgierigheid een trend onder heterovrouwen is, die benieuwd zijn naar seksuele ervaringen met andere vrouwen.

Bisgierig is een merkwaardig woord. Het lijkt te zijn gevormd als samentrekking van het eerste deel van biseksueel en het tweede deel van nieuwsgierig. Maar wat doet die s dan in het woord? Weliswaar zijn er nogal wat mensen dienieuwsgierig uitspreken als ‘nieuw-sgierig’, maar in feite moet dat woord ontleed worden als ‘nieuws-gierig’ (begerig naar nieuws). En biseksueel wordt gewoonlijk niet verkort tot bis, maar tot bi. Uit oogpunt van woordvorming ligtbigierig daarom meer voor de hand. Die spelling komt dan ook regelmatig voor. Zo schrijft iemand op een internetforum: ‘Je zegt wel dat er steeds meer vrouwen bigierig zijn, maar het is wel heel vreemd. In mijn (directe) omgeving hoor ik er niemand over.’

Naast bisgierig wordt ongeveer net zo vaak bischierig aangetroffen. Moet die schrijfwijze worden verklaard vanuit de voorkomende foutspelling nieuwschierig? Hoe dan ook: vaststaat dat het bedoelde fenomeen courant is. Maar hoe de naam ervan gespeld moet worden, daar is nog niet iedereen uit. Vooralsnog is het raadzaam die spelling te gebruiken die niet alleen normaal is, maar die ook uit de samenstellende delen verklaarbaar is. Bisgierig dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *