Van ‘Daarom’ tot ‘Waarom niet?’

afbeelding

Je eigen lichaam verkennen, verschillende soorten en bronnen van plezier, actief experimenteren en openstaan voor nieuwe dingen… het zijn niet alleen manieren om nieuwsgierigheid en seksueel genot te bevredigen, maar ook om volop te leven zonder toe te geven aan angsten of vooroordelen. Een lesbische ervaring past zeker binnen dit mentale kader van openheid en bevrijding.

Lesbische ervaringen zijn niet exclusief voor lesbiennes

Wat tot de eerste stap leidt, verschilt per persoon en elke ervaring verbergt zijn eigen geschiedenis en bijzonderheden. Wat wel zeker en bekend is, is dat veel vrouwen die zichzelf identificeren als heteroseksueel de deur of hun nieuwsgierigheid naar een lesbische ervaring niet sluiten – een fenomeen dat gelukkig ontdaan is van taboes en sociale beperkingen. Een ervaring met iemand van hetzelfde geslacht is uiteindelijk een manier om in de praktijk op een veilige en gezonde manier onze eigen seksuele identiteit te ontdekken en te creëren. Volgens sommige beschikbare gegevens, gebaseerd op enquêtes die bijvoorbeeld zijn uitgevoerd door fabrikanten van speeltjes voor volwassenen, geeft 30% van de ondervraagde vrouwen toe seksuele ervaringen met andere vrouwen te hebben gehad en gaf ook 19% van de mannen toe dat ze seks hadden gehad met partners van hetzelfde geslacht.

Wat deze statistieken ons duidelijk laten zien, is dat seksuele ontmoetingen tussen mensen van hetzelfde geslacht niet exclusief iets zijn van de LGBT-gemeenschap.

Redenen voor “Daarom”

Zolang het wordt uitgevoerd door geïnformeerde volwassenen die er allebei mee instemmen, is elke seksuele ervaring positief en gezond en levert die een belangrijke bijdrage aan de levenservaring van elk individu en aan de vorming van zijn eigen identiteit. Bovendien hebben alleen de betrokkenen hierin zeggenschap, zonder ruimte voor waardeoordelen van derden. Er zijn overigens verschillende redenen en momenten in ieders leven die dit verlangen kunnen doen ontstaan of eenvoudigweg de gelegenheid ervoor bieden. Een homoseksuele ervaring kan zo ook verschillende betekenissen hebben voor elk van de betrokkenen en, zelfs in hun leven, verschillende dingen verbeelden in bepaalde tijden of contexten.

Ik ben lesbisch

Het verlangen om een lesbische relatie aan te gaan, openbaart zich als een logisch uitvloeisel voor vrouwen die zich altijd al tot mensen van hetzelfde geslacht aangetrokken hebben gevoeld. Voor dit universum van vrouwen was er nooit enige twijfel, dus een actieve en seksuele relatie met andere vrouwen was niets meer dan een natuurlijke stap in de ontwikkeling van hun seksualiteit en liefdesleven. Het zijn vrouwen die precies weten wat ze willen en waarvan de vervulling rust in de armen van een andere vrouw. Ze creëren profielen met hun voorkeuren op veilige sites zoals BiLove en komen duidelijk uit voor hun voorkeuren, of dit nu alleen binnen de homogemeenschap is of openlijk op alle gebieden van hun sociale en professionele leven.

Ben ik lesbisch?

Sommige lesbische ervaringen winnen aan belang in het leven van vrouwen die niet erg zeker zijn van hun seksuele geaardheid en zich afvragen of het plezier en de mate van intimiteit die ze met mannen beleven, het enige is dat mogelijk is tussen geliefden. Alleen de ervaring van een homoseksuele relatie kan twijfels ophelderen en zekerheden versterken. Naast het feit dat het idee om seks te hebben met een andere vrouw seksueel opwindend is voor een brede marge van vrouwen die weliswaar heteroseksueel zijn, zal het altijd een bijzonder moment zijn in elke seksuele geschiedenis, zelfs als het een eenmalige ervaring is. Het zou jammer zijn als iemand met twijfels of ontevredenheid zich zou schikken in een heterorelatie, zwichtend voor de onderdrukkende voorschriften van een samenleving die nog steeds overwegend conservatief is als het gaat om seksuele kwesties.

Ik ben ook lesbisch

Biseksuele vrouwen voor wie liefde en plezier niet door geslacht worden bepaald, zullen altijd open staan voor het koesteren van een lesbische passie en het beleven van een verzengende liefde met vrouwelijke partners met wie ze syntonie ervaren. Soms, zelfs in stabiele heteroseksuele relaties, leidt de wens hun seksleven volledig te maken met een lesbische ervaring tot meer activiteit op datingsites voor vrouwen.

Redenen “Waarom niet?”

Adolescentie

De adolescentie en het begin van de volwassenheid zijn periodes van experimenteren, waarbij alles toegestaan en mogelijk is. We testen onze grenzen, zoeken acceptatie, zijn op zoek onze plaats in het leven, we nemen uitdagingen aan en we stellen onszelf op de proef. Kun je je een beter moment bedenken om te onderzoeken en uit te testen? Om seksuele varianten uit te proberen en stijlen te ontdekken? Dit zijn levensfasen waarin lesbische ervaringen net zo logisch zijn als elk ander seksueel experiment. Het is tenslotte op deze leeftijd dat we onszelf proberen te vinden en het is beter dat we snel ons ware zelf vinden met eerlijkheid en openheid.

Overgangsrituelen

Vaak komt het zoeken of vinden van homoseksuele relaties voort uit de noodzaak om in te schatten of we wel op de goede weg zijn. Geconfronteerd met een grote uitdaging – het huis van de ouders verlaten, naar de universiteit gaan, in een ander land gaan wonen, op het punt staan te trouwen – of welke stap dan ook die definitief lijkt in het leven, wordt de urgentie van seksuele verificatie geboren, of gewoon het verlangen om een nieuwsgierigheid te bevredigen die later misschien niet meer zo eenvoudig te bevredigen zal zijn. En zo ontstaan vaak de eerste lesbische ervaringen, die tenslotte precies dat zijn, de eerste, aangezien andere elkaar zullen opvolgen.

Heterohuwelijk open voor experimenten

Veel vrouwen hebben hun eerste lesbische ervaring in een heteroseksuele context. Levend – en zelfs gelukkig zijnd – in een bevredigend en succesvol heterohuwelijk, staan sommige stellen open voor seksuele experimenten met andere partners. Van het verlangen naar een trio met een andere vrouw tot partnerruil. Nieuwsgierigheid en avontuur aanmoedigen is een gezonde manier om een gezonde geest en een gelukkig huwelijk te behouden en daarom betrekken veel stellen vaak andere partners in hun seksleven. Op andere momenten zijn dit ontmoetingen die gecamoufleerde of genegeerde seksuele identiteiten onthullen en de deur openen naar nieuwe lesbische ervaringen.

Gelegenheid

Grijp de gelegenheid. Soms is dat precies wat nodig is om aan een seksueel avontuur te beginnen met partners van hetzelfde geslacht. Er is sprake van gedeelde interesses, het verlangen om samen te zijn, een zekere fysieke aantrekkingskracht en dan komt seksuele betrokkenheid vanzelf. In andere gevallen is het een vluchtige ontmoeting op een feestavond of in een ontspannen sfeer – misschien extra veilig door de overtuiging dat je elkaar nooit meer zult zien – en zonder er veel over na te denken, hebben we de eerste lesbische ervaring, iets dat zelfs in je stoutste dromen niet voorkwam.

Ongeacht de bewuste of niet-bewuste reden, is het belangrijk je intuïtie en hart te volgen en niet een unieke ervaring aan je voorbij te laten gaan, alleen omdat anderen het niet zullen begrijpen of het niet juist zullen vinden. Ook al is er later misschien een kans op spijt, het is altijd minder pijnlijk als je je geluk hebt beproefd en verliest, dan als je het gewoon niet hebt geprobeerd.

Dit vind je misschien ook leuk...